duminică, 6 mai 2012

JORA JUDECATORIU


     Cand ma gandesc la justitia moldoveneasca ma inflameaza un elan nestavilit si un respect profund. Mapamondul nu a mai vazut o justitie mai dreapta, mai sfanta si mai  curata, altarul justitiei mondiale !!! Iar biata Iustitia ar dori sa-si ia naframa de pe fata si sa se asigure cu proprii ochii, dar ma tem ca daca ar deveni dintr-o data vazatoarea, iar cadea din mana balanta de uimire !

     Stiubeiul justitiei moldovenesti e extrem de divers si bogat, vezi de toate. Cum intri in institutiile ei si te adresezi cu o intrebare la receptie stau niste buldogi, asmutiti, gata sa sara pe tine, asa ca vigilenta maxima cu intrebarile, iar accesul persoanelor extrem de curioase este ingradit.Iar daca, totusi, ai avut nenorocul si ai ajuns pe coridoarele  unei judecatorii din Moldova, vai de capul tau !! La arhiva te asteapta o grasa roscata, mereu acra, suparata pe viata, care iti va cauta dosarul pret de o ora in cel mai bun caz. Distinsa doamna e de o lentoare stupefianta, e imperturbabila, iar daca ai smintita idee sa i te adresez iti va raspunde lapidar, ca un latrat de caine rau si plictisit, iar pe fata ei nici un muschi nu se va clinti.

   E bine stiut ca furnicile institutiilor judecatoresti sunt grefierii, pardon grefierele, aici sexul frumos detine monopolul. Odata intrat in anticamera judecatorului cunosti aceste fiinte admirabile. Ele intotdeauna au  manichiura extrem de ingrijita, periculos de  ascutita si lunga, ceea ce le face sa culeaga deciziile judecatoresti cu viteza melcului schiop. Redactarea unei decizii judecatoresti se executa foarte prost, fiind de o agramare incredibila, pentru ca domnitele nu au  cunostinte elementare in ale gramaticii,  macar a unui elev bun de clasa a V-cea. Pusul just al cratimei sau probleme de punctuatie, fiind o misiune imposibila, gen de superecuatie cu N-spe mii de  necunoscute. Asa ca sa nu va fie de mirare, daca veti descoperi cu stupoare perle generoase, sau cratime superflu, de punctuatie nici nu mai vobesc si limba de lemn utilizata din abundenta. La fel de lemn este si atitudinea domnitei, chiar  glaciala, dispretuitoare se uita la tine ca la o fiinta inferioara chiar si regnului animal, de incepi a te intreba oare intradevar sunt atat de repugnant !!! Te simti o molusca, poate mai rau! Revenind la dosare, mama ce perle contin, de exemplu un automobil al unui reclamat se poate afla in acelasi timp, in mai multe locatii. Minune curata, nu alta !

   Si daca vorbim de salvatorii paratilor, reclamatilor si tuturor acuzatilor, aici fauna e si mai bogata. Fauna justitiei moldovenesti regurgiteaza de o varietate infinita de  specimente care si mai de care mai hidosi, mai perfizi, mai escroci, mai sarlatani, mai perversi mai mitomani, de te doare mintea. Nu v-ati dat seama de cine vorbesc … bineinteles de micii monstri ai justitiei moldovenesti- avocatii! Ei sunt de toate varstele, tineri, de toate fizionomiile, scunzi, marunti, grasi, slabanogi, ochelaristi, roscati etc. Sa nu va mire daca un multstimat avocat in varsta va accepta, ba chiar va insista sa fie platit in natura de o tanara clienta,  placerea e de partea lui. Unde mai pui ca lelita va ramane cu buza umflata, odata intrat in intimitatea ei, mosulica - smecherila avocat, nu va rezolva mare lucru, descurajand-o pe fata ca mare sort de izbanda nu are, desi e un caz simplisim. Fata se va alege cu reputatia patata, fiindu-i descrisa intimitatea in cel mai abject mod. Avocatul triumfator, in fund il doare de etica profesionala. Un alt fel de tip de avocat,  sarlatan si neprofesionist este avocatul- promite mult si nu face nimic, dar onorariul lui se ridica la sute de euro, in functie de complexitatea cazului. Esti tu acel care alergi prin judecata, cauti dosarul, strangi probe, faci demersuri administrative, te lupti cu morile de vant, iar el vine in final, iti scrie o hartoaga in loc de pledoarie, si se multumeste sa te asiste mut la sedinta de judecata, vorbind tu insuti in fata inaltului colegiu, iar la sfarsit culege roadele. O alta categorie de avocati este avocatul care nici nu exista, adica asta te minte nerusinat ca e  avocat, dar de fapt nu e, nu are nici macar licenta! Motivul nesimtirii lui e multiplu si foarte serios, are o droaie de "copchii" acasa care trebuie hraniti !!! Mai sunt si avocati care au sotii judecator, acestea se pun bine cu clientele contra servicii sexuale, ca cica treaba se rezolva, dupa infrangere cu o mina severa si serioasa iti va spune ca nu s-a putut face nimic, ca asa e LEGEA ! Mai exista si avocate care sunt atotputernice, sunt deasupra justitiei moldovenesti, un fel de Mata Hari justitiare si stiti de ce ele pot rezolva tot, pentru ca fac tadem cu judecatorul , mai exact sunt amantele judecatorilor.
Si cand mai bine si mai bine si gata ai impresia ca ai iesit la mal, gata, bucuria trece in scarba, iar auzi faimosul nu s-a putut.

      Ei hai sa trecem la desert, o mama lor de justitiari moldoveni, cei care fac dreptatea, nu voi trece in revista toata diverstatea specimentelor, voi atrage pretioasa mea atentie numai unuia. Jora Judecatoriu  m-a sedus de la prima privire. Un om inalt, gras frumos, cu obrajii rumeni, plini de viata si sanatate. Urca gafaind cele douazeci de trepte ale judecatoriei pana la biroul sau, tremura slanina obrajilor si mantia-i neagra flutura aerul si ridica praful  judecatoresc prelingandu-se frumos pe  pardosea ca  valurile marii. Era musculist, brunet, ochi negri naucitori, ceafa groasa, teasta patrata, expresia fetei rigida, serioasa, crispata,  dar totodata comica si calda. Gesturi repezite si stangace, mersul greioi de urs.  Dar ochii aia patrunzatori, incisivi, caustici, absenti ma dezgoleau, ma nauceau, imi dezbracau mintea si ma trezeam uda de transpiratie. Vai ce aer de cavaler medieval avea, cata aroganta candida, cata megalomanie pioasa. O data Jora ma intrebase grav si amenintator, daca sunt sigura ca vreau sa –l dau la alimente ? de nu justitia moldoveneasca ma va biciui si daca  dupa demersul meu,drept garantat de codul civil, nu ma tem sa ma intorc acasa? Mi-a fost clara prestatia incoruptibila a judecatorului Jora, mare mi-a fost scarba si deceptia. Ingrata profesie!

Pacat, ca nu s-a nascut Gogol si Caragiale, imaginati-va deliciul lor la vederea imensitatii si abundentei prostiei pe metru patrat, a atator minunatii! Pacat ca nu s-a nascut Sherlock Holmes in Moldova cu cata verva ar descoperi el crimele si monstruozitatile incoruptibilei justitii moldovenesti si justitiarilor moldoveni !!! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu