joi, 5 martie 2015

MAMAN à la française


Hai sa va povestesc despre educatia « à la française », considerata de specialisti ca fiind una dintre cele mai bune din lume. Francezii sunt dati exemplu din ce in ce mai mult, iar modelul lor ii seduce pana si pe puritanii americani.Daca ati avut posibilitatea si curiozitatea de a observa comportamentul copiilor europeni, pai sa stiti ca la francezi practic nu veti vedea  devieri de la norme : de genul urlete, tavalitului pe jos intr-un supermarket cu scopul de obliga parintele de ai cumpara odorului ce-si doreste. Daca e sa generalizam, italienii, de exemplu, sunt turbulenti si foarte galagiosi, germanii retinuti si ganditori, iar copii moldoveni, in prmul rand sunt invatati sa fie « cuminti » !

Mamele frantuzoaice fac echilibristica, in sensul ca incearca sa le impace pe toate : copil, familie, evolutie profesionala si nu uita sa mai si ramana femei dupa nastere. Cum le reuseste ? Reteta e simpla.

O frantuzoaica, mama, ramane neaparat si femeie. Ea nu se lasa coplesita de maternitate totalmente si nu se lasa impovarata de sacrificiul acesteia. Gasetste timp pentru EA, femeia fara sa culpabilizeze, cum e in cazul mamelor din Est. Acest concept si mod de a fi (modus vivendi)isi are sorgintea din timpul lui Rouseau, cand nobila frantuzoiaca isi lasa partial copilul in grija unei nourice (doice) si prelua sarcinele de Maîtresse De Maison, revenind si in sfera relationalul, si bineinteles redevenid rapid femeie pentru consoarta sa.

Este « très français » :
  • sa inveti copilul sa astepte
  • sa-l inveti sa se joace singur (devine mai repede autonom).
  • un bebelus e hranit de 4 ori pe zi si nu ori de cate ori cere ;
  • copii francezi de mici sunt invatati sa fie politicosi, adica sa spuna la toata lumea Buna ziua, Merci, va rog si La revedere
  • Un bebe francez de la 3 luni e capabil sa doarma toata noaptea (5-6 ore) fara ca sa se trezeasca.
  • Parintii nu se scoala tresarind de la primul scancet.
  • Sunt sensibili la personalitatea copilului .
Totusi, sociologii straini le reproseaza francezilor faptul ca nu au destula incredere in ei. La randul lor, francezii dau vina pe educatia nationala. Specialistii evoca la acestia concentrarea asupra negativului, pesimismul. Totodata, frantuzoaicele isi reiau rapid acitivitatea profesionala, muncind destul de mult si nu culpabilizeaza din aceasta cauza.

Daca e sa facem o paralela intre mamale americance si frantuzoiace, cele din urma sunt dezinvolte si nu isi culpabilizazea copii si nici ele nu isi fac mia culpa precum sunt obisnuite mame din USA.

Micutii francezi sunt invatati de parintii lor sa astepte. Ii veti auzi deseori pe francezi zicand :

ATTEND ! (Asteapta!)

In weekend , in familie de la varsta frageda 2-3 copii gatesc o coptura, celebrul gateau au chocolat francez.