duminică, 19 septembrie 2010

FRANTA SI STRIDIA


Cineva spunea ca Franta este ca o stridie ce se deschide greu, dar daca reusesti sa gasesti drumul spre inima ei, iti poate oferi si mult dorita perla neagra.

Perlele sunt miracole ale frumusetii nascute dintr-o indelungata suferinta. Asta daca, in interiorul stridiei a patruns accidental un corp strain, un parazit, adica un firicel de nisip.Pentru a se apara molusca cuprinde intrusul cu sidef si daca reuseste sa se vindece, timp de 3-5 ani e gata si perla, daca nu, moare. Acele perle rarisime demult au fost gravate in patrimoniul etern al Frantei. E nevoie poate de decenii de suferinta sau chiar secole ca stridia sa mai produca noi perle.

Deocamdata, in acceptiunea mea, Franta ar fi o vacuta bine ingrijita care hraneste cu laptele sau mustos pe toata lumea. Si intr-un moment de neatentie al fermierului francez, aceasta din prea multa dragoste pentru libertate a scapat din grajd. Bineinteles, dupa dulcea-i hoinareala s-a intors satisfacuta la binevoitorul ei, dar in ce hal ? Murdara de noroi, plina de scaieti, ghimpi, tot felul de ciulini si ierburi rele, capuse si alti paraziti. Bietul fermier francez e nevoit sa-si suflece manecele si sa curete mizeria de pe vacuta lui nazdravana...