miercuri, 29 iulie 2009

AM VOTAT !

Astazi, m-am dus cu inima stransa la Ambasada Republicii Moldova la Paris. In primul rand, pentru ca nu eram sigura, daca este deschisa, sau ba. S-a vehiculat ca reprezentanta dimplomatica nu va lucra in ziua alegerilor, mai citisem si-o stire ca va fi inchisa pe 27,28,29 iulie, in al doilea rand, ma tot gandeam ca nu se va schimba nimic, chiar si dupa ororile comise de comunisti in aprilie, tot ei vor fi invingatorii, iar noi bietul popor - invinsii.

Contrar asteptarilor mele, ambasada Moldovei era deschisa, cativa tineri vorbeau la intrare. Am facut coada, in fata mea asteptau sa voteze doi tineri. Mi-am atintit privirea spre un anunt lipit pe usa ambasadei, Ion Druta vine la Paris, gratie unei asociatii culturale « Moldovenii », ciudata denumire? Nu am reusit sa finisez de citit anuntul, caci am fost invitata in interior. Am salutat doamna si ea foarte binevoitare si amabila mi-a raspuns la binete si m-a intrebat adresa domiciliului din Moldova. I-am prezentat pasaportul, conform procedurii de vot. Un diplomat moldovean, de altfel, foarte amabil mi-a indicat in ce cabina sa intru. In fine, am votat, bineinteles petru viitorul european al Moldovei in familia Uniunii Europene, contra teroarei si torurii comuniste, in fine … pentru libertate !

Atmosfera era mai degraba degajata, ca de sarbaroare. Am remarcat o prezenta foarte scazuta la vot. Daca eram vreo 30 de moldoveni, ma refer la cei din interior si cei care se aflau la intrarea in Ambasada. Majoritatea electoratului o constituiau tineretul studios de la Paris. La ora 13:00, ora Frantei, urna de vot transparenta era semigoala. Bineinteles, foarte multi moldoveni nu au putut vota, pentru ca se aflau la locul de munca. Majoritatea moldovenilor, stabiliti in Franta locuiesc in suburbiile metropolei pariziene si nu au reusit sa-si exercite dreptul garantat de constitutie, nu mai vorbesc de cei care se afla in provence, prin toata Franta.

Am plecat. Un bun prieten francez m-a intrebat, daca am votat. Am ramas surprinsa de faptul ca e la curent cu alegerile parlamentare care se desfasoara la noi. M-a intrebat daca am privit canalul TV franco - german – “ARTE “, care a dedicat in aceasta saptamana cateva emisiuni despre alegerile parlamentare din Moldova . Mi-a parut rau ca le-am ratat. In aprilie jurnalistii francezi erau cam dezinteresati si -au mediatizat putin evenimentele din aprilie.

Prietena mea alolingva, care a votat cu comunistii pe 5 aprilie, la acest scrutin si-a schimbat optiunea politica. Mi-a argumentat ca indiferent de viziunele sale, constiinta nu-i permite sa voteze pentru un regim criminal. Iar prietenul meu francez mi-a spus ca spera ca de data aceasta in Moldova va invinge DEMOCRATIA. SA DEA DUMNEZEU !