sâmbătă, 24 octombrie 2009

ZBOR IN GRECIA

Nu am inchis un ochi toata noaptea, m-am tot mutat de pe o parte pe alta. Creierii imi erau absorbiti de calatoria ce avea s-o intreprind. Cum sa nu te macini, atunci cand zbori in Grecia, taramul divin al Zeilor, sorgintea civilizatiei, tara lui Homer si multe alte clisee pe care o caracterizeaza. Cu cativa ani in urma, nici nu visam sa vad pamantul Elladei, asa isi numesc grecii patria. Si iata ca asistam la nasterea unui vis.

Check-in-ul l-am trecut repede, in fata noastra erau cativa francezi, un cuplu si cativa tineri discreti care plecau in vacanta in Grecia. In fine e privilegiu de a avea resedinta intr-un stat UE. Decolarea intotdeuna imi da furnicaturi in spate, iar stomacul mi-e greu. De altfel, aproape ca detest sa zbor cu avionul. Sunt ca si paralizata, iar mintea imi alearga diferite scenarii sinistre asemanatoare celor din filmele despre catastrofe aviatice. Totusi, nu am ezitat sa schitez un zambet, cand de la inaltime lasam in urma ploiasa si vesnic obosita Franta. Printre norii cenusii sclipea reflectand rasaritul soarelui, semetul simbol al Parisului-Tour Eiffel. Sena era si ea un peisaj pe care-l mai vazuzem de la inaltimi, iar acum il mangaiam imaginar cu oarecare nostalgie. In aer de la mii de kilometri inaltime, cerul te invita la un spectacol prodigios. Acolo, sus, iti dai seama de maretia naturii si nimicnicia ta. Chiar si frica de inaltime, disconforul creat de urechile infundate nu te impedica sa cazi in extaz.























Traseul aerian Franta-Grecia e de o spendoare nemaipomenita, as spune cel mai reusit, te delectezi cu panorama mediteraniana, vezi lanturi muntoase cu piscurile lor inzapezite, tarmurile desenate si marea nuantata la limanuri de un turcoaz aprins, deviind in albastru inchis spre adancuri. Planarea cu avionul asta e periculoasa, in constiinta mea, dar reprezentand totodata cel mai sigur mijloc de transport din lume, te face sa simti usurimea si libertatea unei pasari in zbor. Acei nouri dalbi, diafani, desenati in toate formele si simbolurile existente, parca te-ar invita sa-i atingi, si-i mare pacat ca este cu neputinta.














De cum vezi Ellada din zbor, ramai mut de frumusetea ei. Semanata in mii de insulite de diferite marimi, (in jur de 1800, daca nu ma inseala memoria), cu malurile lor de un caramiziu- auriu, scladate de marea de culoarea turcoazului, de altfel jur-imprejur e numai albastru, e numai mare, nu-i de mirare ca tocmai in acest colt de rai, acum sase mii de ani urma, si-au ales anume aici resendita, Zeii.

De cum aterizez si urmezi procedura de luare a bagajelor, la aeroportul din Atena, pastrunzi in vacarmul atenienilor si turistilor. Limba greaca iti desfata auzul, are un gust arhaic, in opinia mea, de o melodicitatea miraculoasa. Grecii sunt deschisi, ospitalieri, volubili, galagiosi, adesea vocifereaza, fie ca e vorba de un simplu salut "Ghiasas", sau un ce mai faci ? Ii vezi combinand serviciul cu o dicutie interesanta lucreaza cu o lentoare, pur si simplu sfidatoare.
Byron era indragostit de Grecia, iar pe greci ia caracterizat ca fiind o natiune deosebit de unita, nelinistita si uimitor de isteata. In ceea ce priveste ospitalitatea elinilor, cred ca nu veti gasi in toata lumea un popor mai primitor. Ei sunt sinceri si au fost comparati de marii ganditori ai umanitatii cu un pulover vechi care a intrat la apa, s-a largit de-a lungul secolelor, asa dupa cum au cerut imprejurarile.
Apropo, in limba greaca nu exista cuvantul intimitate, grecii sunt un popor care socializeaza mult si sunt destul de familiari, iar iesitul la un cafedaki, sau in localurile lor, un fel de baruri cu denumirea de ouzirie e doar un pretext de a te intalni cu prietenii, cunoscuti si a sta la taclale, barfe, de a afla ce mai noutati circula prin targ. Ouzo - o bautura alcoolica specifica grecilor, de unde vine si cuvantul de ouzerie.

Grecoaicele, mare lor majoritate sunt brunete focoase au o frumusete mediteraniana. Vestimentatia, in culori vii si bijuteriile bine asortate reflecta personalitatea lor puternica si o pofta de viata nemarginita. Au un farmec aparte si o personalitate puternica si bine conturata. Incearca sa te ia-i la harta cu o grecoica si vei vedea de ce este in stare. Sunt femei cu forme, de statura medie. Barbatii greci sunt agili, galanti, destul de sinceri si foarte amabili. Au acel sange fierbinte si sunt mari iubareti ai sexului frumos.
Va urma . . .