vineri, 19 februarie 2010

LE MONDE : Bilantul Economiilor Lumii

Recent, « Le Monde » a publicat un bilant al economiilor celor 179 de state ale lumii, printre care si Republica Moldova. Tara noastra plasata in categoria statelor comunitatii independente, dupa europeni, nu am meritat macar un loc modest in grupul statelor altei Europe. Suntem vecini de pagina cu Kazakhstan, Kirghizstan, Ouzbékistan.

Indicatorii economici arata o cadere brutala a economiei moldovenesti. Dupa o crestere economica de 7,2 % in 2008, Moldova afiseaza in 2009 o diminuare al produsului intern brut (PIB) de 8,5% Deficitul bugetar atinge un nou record al PIB-ului de 14%. Guvernul mizeaza pe imprumutul de 400 milioane de euro acordat de Fondul Monetar International (FMI), cu scopul de a mentine economia moldoveneasca sub perfuzie. Iar FMI conteaza in restabilirea cresterii economice de 1,5 % in 2010 si spera sa controleze cheltuielile publice pentru a echilibra finantele tarii.

Moldova depune eforturi pentru a gasi calea modernizarii dupa furtuna politica care a zdruncinat-o in aprilie 2009. Alegerile parlamentare organizate de Partidul Comunistilor, aflat la putere din 2001 au fost contestate de opozitia proeuropeana. In pofida represiilor autoritatilor comuniste, manifestatiile tinerilor moldoveni revoltati au dus la alegeri anticipate. La 29 iulie 2009, opozitia proeuropeana a obtinut 53 de mandate in Parlament. Coalitia celor 4 partide, botezata « Alianta pentru integrare europeana », a ales un guvern a carui obiectiv este asigurarea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Turbulentele politice au avut loc in plina criza mondiala si guvernul proeuropean de la Chisinau spera sa scoata Moldova de sub influenta Rusiei si sa se apropie de Romania, care pledeaza de mai multi ani pentru integrarea Republicii Moldova in UE. Fost teritoriu romanesc anexat de URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial, Moldova a fost fortat transformata in Republica Sovietica. Dupa obtinerea independentei in 1991 si dupa colapsul URSS, Moldova are reputatia celui mai sarac stat din Europa. Doua treimi din 4 milioane de moldoveni sunt romanofoni, iar o treime sunt rusofoni. Infrangerea guvernului comunist sustinut de Moscova si de minoritatea rusofona, le deschide parcursul european romanofonilor, permitandu-le sa-si realizeze visul de a adera la Uniunea Europeana.

PASAPORTUL ROMANESC – libera circulatie in spatiu Schengen

Circa 800 000 de moldoveni au depus cererea pentru obtinerea cetateniei romanesti, o veritabila poarta pentru a intra in spatiul Schengen. Fosta tara-mama a devenit atractiva pentru moldoveni, in care vad o poarta de intrare in UE. In 2009, autoritatile romane au simplificat procedura de obtinere a cetateniei romanesti. « Nu putem accepta faptul ca noua generatie din Moldova sa nu-si faca studiile in Romania si in alte state europene », a afirmat presedintele roman, Traian Basescu, dupa revoltele care au zdruncinat Moldova in aprilie 2009.

Autor : Mirel Bran
Traducere : Doina Munteanu-Bucur
Sursa: “Le Monde” –Bilantul Economic, Atlasul 179 de state ale lumii.