vineri, 19 februarie 2010

LE MONDE : Bilantul Economiilor Lumii

Recent, « Le Monde » a publicat un bilant al economiilor celor 179 de state ale lumii, printre care si Republica Moldova. Tara noastra plasata in categoria statelor comunitatii independente, dupa europeni, nu am meritat macar un loc modest in grupul statelor altei Europe. Suntem vecini de pagina cu Kazakhstan, Kirghizstan, Ouzbékistan.

Indicatorii economici arata o cadere brutala a economiei moldovenesti. Dupa o crestere economica de 7,2 % in 2008, Moldova afiseaza in 2009 o diminuare al produsului intern brut (PIB) de 8,5% Deficitul bugetar atinge un nou record al PIB-ului de 14%. Guvernul mizeaza pe imprumutul de 400 milioane de euro acordat de Fondul Monetar International (FMI), cu scopul de a mentine economia moldoveneasca sub perfuzie. Iar FMI conteaza in restabilirea cresterii economice de 1,5 % in 2010 si spera sa controleze cheltuielile publice pentru a echilibra finantele tarii.

Moldova depune eforturi pentru a gasi calea modernizarii dupa furtuna politica care a zdruncinat-o in aprilie 2009. Alegerile parlamentare organizate de Partidul Comunistilor, aflat la putere din 2001 au fost contestate de opozitia proeuropeana. In pofida represiilor autoritatilor comuniste, manifestatiile tinerilor moldoveni revoltati au dus la alegeri anticipate. La 29 iulie 2009, opozitia proeuropeana a obtinut 53 de mandate in Parlament. Coalitia celor 4 partide, botezata « Alianta pentru integrare europeana », a ales un guvern a carui obiectiv este asigurarea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Turbulentele politice au avut loc in plina criza mondiala si guvernul proeuropean de la Chisinau spera sa scoata Moldova de sub influenta Rusiei si sa se apropie de Romania, care pledeaza de mai multi ani pentru integrarea Republicii Moldova in UE. Fost teritoriu romanesc anexat de URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial, Moldova a fost fortat transformata in Republica Sovietica. Dupa obtinerea independentei in 1991 si dupa colapsul URSS, Moldova are reputatia celui mai sarac stat din Europa. Doua treimi din 4 milioane de moldoveni sunt romanofoni, iar o treime sunt rusofoni. Infrangerea guvernului comunist sustinut de Moscova si de minoritatea rusofona, le deschide parcursul european romanofonilor, permitandu-le sa-si realizeze visul de a adera la Uniunea Europeana.

PASAPORTUL ROMANESC – libera circulatie in spatiu Schengen

Circa 800 000 de moldoveni au depus cererea pentru obtinerea cetateniei romanesti, o veritabila poarta pentru a intra in spatiul Schengen. Fosta tara-mama a devenit atractiva pentru moldoveni, in care vad o poarta de intrare in UE. In 2009, autoritatile romane au simplificat procedura de obtinere a cetateniei romanesti. « Nu putem accepta faptul ca noua generatie din Moldova sa nu-si faca studiile in Romania si in alte state europene », a afirmat presedintele roman, Traian Basescu, dupa revoltele care au zdruncinat Moldova in aprilie 2009.

Autor : Mirel Bran
Traducere : Doina Munteanu-Bucur
Sursa: “Le Monde” –Bilantul Economic, Atlasul 179 de state ale lumii.

8 comentarii:

  1. "LE MONDE : Bilatul Economiilor Lumii"
    Bilatul= asa cuvint nu exista,si te zici... jurnalista?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi comentatorule ca ai sesizat greseala, de fapt e o eroare mecanica de care nu sunt scutiti chiar si cei mai buni jurnalisti. E vorba de bilant, indiferent de greseala, sensul cuvantului a fost inteles.

    Da si sunt jurnalista si care e problema ? numai ca nu pot - " sa ma zic ... jurnalista", e mai grav decat sa scapi o litera intr-un cuvant. Ori nu cunosti bine limba romana, ori daca esti roman, moldovean esti semianalfabet si ai carente serioase in exprimare si in gramatica. Toate bune.
    Vezi dex-ul pt a zice. Verbul a zice nu are reflexiv.
    ZÍCE vb. 1. a spune, a vorbi, (pop.) a cuvânta, a glăsui, a grăi. (~-i înainte, nu te sfii!) 2. a rosti, a spune, a vorbi, (pop.) a cuvânta, a glăsui, a grăi. (~ numai prostii.) 3. a afirma, a declara, a mărturisi, a relata, a spune. (A ~ următoarele ...) 4. a exprima, a formula, a pronunța. (A ~ următoarea opinie ...) 5. a face, a spune. (El ~: – Nu vreau!) 6. a comunica, a spune, a transmite. (I-am ~ tot ce mi-ai spus; le-a ~ ultimele noutăți.) 7. a afirma, a declara, a pretinde, a spune, a susține. (~ că marfa e de bună calitate.) 8. a se afirma, a se auzi, a se spune, a se șopti, a se vorbi, a se zvoni. (Se ~ că a plecat.) 9. a articula, a grăi, a pronunța, a rosti. (N-a ~ un cuvânt.) 10. a se chema, a se numi, a se spune. (Cum se ~ pe la voi acestei flori?) 11. a admite, a presupune, a spune. (Să ~ că-i așa cum susții.) 12. a conține, a cuprinde, a scrie, a spune. (Ce ~ aceste documente?) 13. a ordona, a porunci, a spune. (Fă ce-ți ~ el!) 14. a obiecta, a reproșa, a spune. (N-am ce ~, totul a fost perfect.)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia cu "bilatul" e un typo, nu e ceva grav, nu e ca si cum ai facut o greseala gramaticala, se poate corecta cu un Edit.

    Dar uite expresia asta m-a derutat (zau ca nu vreau sa fiu rautacioasa, si iti jur ca am remarcat-o inainte sa vad comentariul Anonimului de mai sus:

    « Nu putem accepta ca noua generatie din Moldova sa studia in Romania si in alte state europene », a afirmat presedintele roman, Traian Basescu... (spre sfarsitul articolului)

    ...sigur nu ti-a scapat nimic?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi pentru remarca. Deloc nu esti "rautacioasa" Victoria West. Barem ca nu ai inteles sensul frazei din cauza unei expresii care te-a derutat. Totusi, ce te-a « derutat », lipsa negatiei sau lipsa terminatiei verbului? Daca tot tare desteapta esti si nu te intereseaza ceea ce scrie "Le Monde", canalizeaza-ti energia, facand un lucru util, fa si tu o investitie, fa ceva in folosul societatii, comunitatii, planteaza un pom, citeste o carte, du-te la biserica, dar nu baga traducerea mea sub lupa, in cautarea puricilor. Pe mine zau « ma deruteaza » foarte mult si ma zgaraie la ureche " ca si cum-ul" asta al tau. :)))))))))))))))))))Esti sigura ca locul lui e acolo?

    RăspundețiȘtergere
  5. "Ca si cum" este o expresie uzuala, frecvent folosita. Da, sunt sigura ca locul lui e acolo. Poate fi sinonim cu "la fel cum", "in acelasi mod", "in aceeasi masura ca", etc. (bineinteles ca depinde de context cand ar trebui folosite fiecare dintre ele).

    M-a derutat mai mult lipsa negatiei decat lipsa terminatiei verbului. Cu terminatia verbului era de inteles, ai folosit o forma gresita a verbului si nu ai observat inainte de a posta articolul. Dar cu negatia -- ma gandeam doar ca T. Basescu, un infocat sustinator al romanilor din Republica Moldova, n-ar spune: "Nu putem accepta ca noua generatie din Moldova sa studieze in Romania si in alte state europene". O asemenea afirmatie nu face parte din politica lui. Asta este ceea ce m-a derutat. T. Basescu ar fi spus: "Nu putem accepta ca noua generatie din Moldova sa nu studieze in Romania si in alte state europene". Uite vezi, ai corectat, deci s-a rezolvat misterul.

    Si de unde ai luat-o ca nu ma intereseaza ce scrie Le Monde. Daca era asa, nu-ti citeam articolul, nu-i asa? Iar in privinta canalizarii energiei, nu trebuie sa-ti faci probleme, sunt ok. Vrei sa fac ceva util? Am facut deja, ti-ai corectat articolul acolo unde trebuia. Si in privinta celorlalte lucruri utile pe care sa le fac in viata, sunt ok. Nu m-am dat desteapta, si nu am incercat sa-ti disec traducerea, dar chiar ceva nu era in regula cu afiramtia lui T. Basescu pe care ai citat-o in articolul tau.

    Daca folosesti un motor online de traducere, iti vor scapa erori de genul asta (mai lipseste o negatie, mai apare o forma incorecta a verbului sau substantivului, etc.); trebuie doar sa revizuiesti traducerea inainte sa o postezi pe blog, pentru a evita erori de genul asta, care nu ti se datoreaza tie, ci motorului de traducere, care uneori nu reda perfect sensul textului de tradus. Un motor online va traduce mot-a-mot, ca asa este conceput; un mic efort in plus din partea ta si gata, s-a rezolvat.
    Mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok, ti-am inteles argumentarea si inca o data mersi pentru remarca. Oricum nu cred ca e cazul sa faci atat tam-tam in jurul unei erori, mai ales ca esti la curent cu politica lui Basescu fata de romanii de peste Prut. Toti suntem oameni si toti admitem greseli, mai mari sau mai mici. Cred ca este si cazul tau. Acesta este un blog care e casa mea, dar nu si un ziar, o revista etc. Aici scriu despre ce imi place mie. Respectiv,daca stii cum stau lucrurile intr-o redactie, trebuie sa cunosti ca sunt persoane insarcinate care redacteaza textele jurnalistilor si se ocupa de evitarea tuturor erorilor, desi se mai strecoara unele si in materialele finale. Nu este si cazul meu. In ceea ce priveste persoana mea, eu nu sunt atat de pedanta si categorica si sincer vorbind atunci cand citesc un articol de pe un blog ma intereseaza subiectul, nu greselile comise de autor, binenteles ma refer la un text scris acceptabil din punct de vedere gramatical. Referitor la "ca si cum" e o cacofonie care poate fi evitata gen "ca si colegul". Eu as fi folosit - nu e cum ai fi facut, ceva de genul asta. La realizarea acestei traduceri nu m-am folosit de motoare de traducere. M-as bucurat mult, daca motoarele de traducere ar efectua traduceri de o asemenea calitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ca se termina totul cu bine. Nu intentionam sa fac un razboi gramatical cu tine, nu trebuie sa ma intelegi gresit. Ai dreptate -- una e ce scrii pe blog, alta e ce scrii la ziar.

    "Ca si cum" este de fapt o locutiune conjunctionala, nu o cacofonie (exista si in DEX online, Wikipedia, si alte surse).

    RăspundețiȘtergere
  8. E discutabil chestia cu " ca si cum", da e o locutiune conjunctionala, totusi unii academicieni romani o considera o cacofonie si e mai bine sa fie evitata, deoarce sunetul K e repetitiv si e situat la mica distanta. Mersi, oricum, mi-a facut o imensa placere sa discut cu tine, desi pe alocuri am avut opinii diferite.

    RăspundețiȘtergere