duminică, 15 aprilie 2012

CHISINAUL MEU, CA-N EPOCA DE PIATRA


Am fost costransa  de niste circumstante absolut nefaste sa revin la Chisinau in acest inceput de primavara. L-am regasit mai mizerabil ca niciodata, scufundat intr-un gri sumbru, natura dezgolita,  indoliata, blocurile  gri, comuniste, serpelite si ele parca plangeau, drumurile sparte de cratere, pline de praf ce-ti faceau respiratia anevoioasa, deci foarte poluat! Nu cred ca agentia hidrometeo de stat crede de cuviinta sa masoare nivelul de poluare, fie  nu are destui bani, fie nu vrea pur si simplu sa instiinteze chisinauienii ce  pericole i-i pasc. Desi in statele civilizate se transmite la TV zilnic gradul de poluare al urbei si metodele de preacutie, mai ales acelea care se refera la copii.
Oamenii sunt rai, nepoliticosi, neprietenosi, infometati, inraiti, suparati pe soarta, nici urma de civilizatie. Chisinaul Ruralizat ! Plin de brute, de marginali ! Paradoxal, fitele sunt afistate cu mare ostentatie, intr-o asa mizerie si saracie, unora le mai arde de megalomanie, infatuare, ce ridicol, chiar grotesc de ridicol ! Un fel de trufie limita cu dementa, cretinism, care face greata si nedumereste. Serviciile extrem de proaste, marcate de neprofesionalism, produsele la fel de proaste, avand preturi ca-n UE, chiar  mai scumpe. Cum sa faci afaceri cu oameni care sunt neprofesionisti, iresponsabili, nepunctuali, care nu-si onoreaza promisiunele si angajamentele ? Cata neseriozitate, lipsa de etica, cata lipsa de bun simt elementar? E inuman pana la urma urmei sa traiesti asa in bobote ?? Fara un pic de constiinta !!!
Care turism cu o asa o mizerie, cu o  asa saracie ? Ce sa vada turistul ? Sa cheltuie o groaza de bani si ce sa vada ? Neomenie, salbaticie, mizerie, sa fie tratat cu dispret ca un c@cat ? Rupta din peisajul moldav, vad Chisinaul cu ochii unui strain si ma ingrozesc ! E dezolant si nu as reveni niciodata.
 De banii tocati in Moldova, care se duc ca pe garla pe servicii si produse proaste  mai bine te duci cu familia pe o insula in Grecia si vezi raiul pe pamant, si in plus mai esti tratat ca un rege intr-un hotel all inclusive  !!!
Chisinaul, care capitala europeana ? Cu  asa o atitudine, nici in anul 3000 nu se va  ralia in randul capitalelor europene !!! Taxiurile jegoase, taxisti tupeisti care put, un oras abandonat, ca dupa bombardamente. Noapte, cuprins de o bezna totala, deloc iluminat ! Cu haite de caini infometati, gata sa devoreze  un picior de om, unde sa-ti scoti copilul la plimbare ? Te ia groaza sa travesezi drumul, soferii circula ca in jungla ! O circulatie haotica, anarhica, unde esti mai rau ca un iepure de camp, risti sa fii zdrobit chiar pe verde, pentru ca acel semafor chior abia se vede ! Bietii francezi sunt ridicoli, pentru ca le pasa de broastele raioase strivite pe drumurile putin circulate in perioada lor de reproducere, au instalat pana si indicatoare !! Care broaste raioase, care drepturi ale amfibiilor, daca nu exista cel mai elementar respect pentru viata semenilor tai !
 Microbuzele ar trebui scoase din circuit, revizia tehnica e de ochii lumii, cum poti sa-i incredintezi viata ta unui sofer care face 10 lucruri odata. Ai impresia ca masina se va desface in patru si vei ramane pe roti in aer liber, drumul fiind drept spre moarte, nici urma de securitate ! Mame care-si tin copiii in brate si nimeni, absolut nimeni care sa le cedeze locul, rezemate de o bara subtire, care daca-i dai un pumn sare, numai vorbesc ce se poate intampla cu ea in timpul unui soc si un sofer nebun care face exces de viteza si vireaza neregulamentar. Cata nepasare !!!
 M-am simtit OM doar in casele prietenilor mei si intr-un cabinet stomatologic, cred ca unic in Moldova, in rest esti tratat ca un CAINE!
Am avut impresia ca revin in anii ’90, cand asa- zisa democratie agrariana ne tinea in frig, in intuneric,  in foame,  cu mancare pe ratie, cand salariile se  dadeau in carti, in cuie, zahar, macaroane,  cand ne faceam lectiile la lumina plapanda a lumanarilor, cand tata s-a intors acasa batut si in chiloti, pe un frig cainesc, fara haine, fara scurta de iarna, fara salariu. Niste derbedei l-au lovit cu bara in cap la numai un metru de casa.
Imi pare rau, ca nu avem dreptul sa ne nastem acolo unde meritam. Nu ma ia nici o nostalgie, refuz sa fiu sclava unui stat inchisoare, unui stat care-si uraste cetatenii, unui stat fantomatic, violent, care nu le pasa de suflete, care uraste pur si simplu OMUL ! Dezertati oameni buni, aveti numai o viata si aveti dreptul sa o traiti decent, printre oameni,  nu printre calai. DOAMNE, DA LUMINA  CHISINAULUI MACAR DE SFINTELE PASTE !!!