vineri, 2 octombrie 2009

PREMIERUL MOLDOVEAN FACE DRUM LA BRUXELLES

Noul guvern pro-european din Republica Moldova vrea sa obtina un ajutor nesperat. « Americanii pun Moldova sub respiratie articifiala«, sustine publicatia romaneasca Cotidianul, vizavi de cele 262 de milioane de dolari promise de SUA, pe 28 septembrie, la Chisinau. Acest gest « ar impiedica prabusirea economiei tarii«, mai scrie cotidianul romanesc.

Actualmente, PIB-ul Moldovei se ridica la 2000 de euro pe cap de locuitor, iar salariu mediu nu depaseste 100 de euro. Executivul are temeri ca nu va fi in masura sa plateasca salariile si pensiile moldovenilor pentru luna octombrie. « Ajutorul vine la timp si va fi urmat de un imprumat de 500 milioane de dolari de la FMI si Uniunea Europeana«, adauga Cotidianul. In acelasi timp, Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat a inceput pe 29 septembrie prima sa vizita oficila. Acesta trebuie sa negocieze in special creditele si sa incerce sa prinda « trenul Balcanilor pentru integrarea europeana«.

El a mai expus o propunere indrazneata referitor la Transnistria, consistand in inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii, care stationeaza pe teritoriul republicii din 1994, cu o misiune civila internationala. Nezavisemaya Gazeta aminteste ca subiectul atins de premierul moldovean este extrem de delicat, fiind unul exploziv. « Chisinaul este determinat sa distruga sistemul care a asigurat pacea timp de 15 ani, pe cele doua maluri ale Nistrului«, sustine cotidianul rus. Publicatia il citeaza pe politologul moldovean Sergiu Nazaria, potrivit caruia « plecarea soldatilor rusi va constitui cel mai rau scenariu. De fapt, aceasta ar insemna marirea armatei din Transnistria «.

Traducere: Doina Munteanu -Bucur
sursa: http://www.courierinternational.com/

miercuri, 30 septembrie 2009

DE CE COMUNISTII AU PIERDUT ALEGERILE?

De ce comunistii au pierdut alegerile?:)))))))) Pentru ca nu i-au votat homosexualii. I-au votat batranii, i-au votat si pana si morti, insa, oricum intr-o lupta crancena si sangeroasa, pe care au declansat-o singuri, au ramas perdanti.

Imaginea din stanga cred ca vorbeste de la sine. De fapt, exprima o mica diferenta intre partidul comunist francez si cel din Republica Moldova. Nu cred ca vreodata PCRM ar ajunge la un asemenea progres.

Partidul comunist francez este antrenat intr-o ampla actiune de sustinere a minoritatilor sexuale din Franta. Am vazut manifestari de acest gen, unde tineretul "pe invers" impreuna cu comunistii isi cereau drepturile. Totul ca la carte, inarmati cu steagurile-curcubeu, pancarde, tobe defilau nestingheriti de nimeni si de nimic. Iar toate metrourile au fost impinzite cu atibiluri, ca cel din imagine. O asemenea libertate ar stupefia Chisinaul, l-ar ingrozi. Unde, mai pui, ca in capitala sarmanii gay nu au dreptul nici macar sa-si desfasoare o parada, desi actiuni similare au loc in toata Europa. Sau sa te trezesti cu comunistii moldoveni scandand: "Revolutionari, fiti mandri ca sunteti homosexuali!". E de domeniul fantasticului! Nu m-as mira daca pe listele partidului comunist francez ar fi inscrisi si homosexuali.

luni, 28 septembrie 2009

DOAMNA, MINISTRUL AL CULTURII

Numirea lui Boris Focsa in fuctia de ministrul al Culturii i-a nemultumit si i-a dezamagit pe oamenii de cultura din Moldova. Potrivit lor, Focsa nu are realizari si merite extraordinare in domeniul culturii, si nici este o figura care sa-i reprezinte. Fostul director al teatrului « Luceafarul » i s-ar imputa ca ar fi distrus imaginea teatrului , transformandu-l intr-o institutie de cultura, aservita fostei puteri, totdata i se reproseaza legaturile de rudenie cu presedintele onorific al Partidul Democrat, Dumitru Diacov, caci anume datorita lor a ajuns in aceasta postura.

Am urmarit cu mare interes emisiunea « Cabinetul din umbra » de saptamana trecuta, unde Constantin Cheianu, Leo Botnaru si Mihai Fusu discutau despre pontentialele candidaturi pentru portofoliul de ministru al culturii. Mi-a placut idea Dlui Cheianu ca viitorul ministrul ar trebui sa aiba aptitudini de bun manager. Deodata am avut un click in minte. Cred ca cea mai indicata persoana in acesta postura, care ar invia cultura din morti, ar revigora-o , si ar consolida-o, ar "dezdobitoci-o" ar fi nimeni alta decat Nata Albot. De ce nu ea ? De ce noi nu meritam o Melina Mercuri (o mare artista elena, care devine in 1978 ministrul culturii, dupa prabusirea dictaturii in Grecia. Grecii au iubit-o pentru aportul sau cultural si artistic.) E tare spus, Nata Albot, Melina Mercurii a Moldovei, dar, totusi, de ce nu ?

1. Nata Albot e persoana tanara, are numai 30 de ani. Acest fapt ar da culturii noastre basarabene un suflu nou, fresh, unul de prospetime. Ar aduce in simtiri cultura noastra in agonie si i-ar scoate mirosul de naftalina comunista.

2. Nata este o femeie, nu ma invinuiti de sexism, dar parerea mea e ca acest fapt ar conferi culturii noastre o noua imagine, si una buna, atat pe plan intern cat si pe plan extern.

3. Este un bun manager. Are propria ei afacere, si-a demostrat abilitatile de bun manager de-a lungul carierei sale in calitate de Director Pro FM, directoarea academiei in fabrica de staruri, proiect in premiera lansat in Moldova cu o audienta maxima.

4. Are o cariera frumoasa, chiar de ce nu una artistica. A facut radio si TV – ProFM BEACH Party, Provestea de Craciun, Rondul de Dimineata, Moldstar, Fabrica de Staruri etc.

5. Este o fire dinamica, deosebit de activa, carismatica, inteligenta si foarte determinata, poate mobiliza multa lume pentru o cauza anume.

6. De altfel, e bine cunoscut spiritul ei civic. Nu rateaza ocazia sa participe la actiuni importante civice si artistice. De fapt blogul ei e o mini agenda culturala. E o adevarata luptatoare pentru cauze nobile, daca se implica, se implica cu tot cu inima, cap etc.

7. Cel mai importanta calitate, cred eu, o reprezinta faptul ca este apolitica. Este persoana care niciodata nu va face partizanat politic.

Daca noua putere de la Chisinau nu va constientiza faptul ca orfana noastra cultura moldoveneasca are nevoie de o internventie urgenta, ca e nevoie de un chirurg si nu o paiata, care sa taie in carne si oase, sa inlature tumoarea propagandei comuniste care am fost ametiti 8 ani de zile, indobitociti generatii de tineri. Cred ca este un moment propice pentru masuri radicale, anume astfel cultura noastra va iesi din coma.