vineri, 2 octombrie 2009

PREMIERUL MOLDOVEAN FACE DRUM LA BRUXELLES

Noul guvern pro-european din Republica Moldova vrea sa obtina un ajutor nesperat. « Americanii pun Moldova sub respiratie articifiala«, sustine publicatia romaneasca Cotidianul, vizavi de cele 262 de milioane de dolari promise de SUA, pe 28 septembrie, la Chisinau. Acest gest « ar impiedica prabusirea economiei tarii«, mai scrie cotidianul romanesc.

Actualmente, PIB-ul Moldovei se ridica la 2000 de euro pe cap de locuitor, iar salariu mediu nu depaseste 100 de euro. Executivul are temeri ca nu va fi in masura sa plateasca salariile si pensiile moldovenilor pentru luna octombrie. « Ajutorul vine la timp si va fi urmat de un imprumat de 500 milioane de dolari de la FMI si Uniunea Europeana«, adauga Cotidianul. In acelasi timp, Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat a inceput pe 29 septembrie prima sa vizita oficila. Acesta trebuie sa negocieze in special creditele si sa incerce sa prinda « trenul Balcanilor pentru integrarea europeana«.

El a mai expus o propunere indrazneata referitor la Transnistria, consistand in inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii, care stationeaza pe teritoriul republicii din 1994, cu o misiune civila internationala. Nezavisemaya Gazeta aminteste ca subiectul atins de premierul moldovean este extrem de delicat, fiind unul exploziv. « Chisinaul este determinat sa distruga sistemul care a asigurat pacea timp de 15 ani, pe cele doua maluri ale Nistrului«, sustine cotidianul rus. Publicatia il citeaza pe politologul moldovean Sergiu Nazaria, potrivit caruia « plecarea soldatilor rusi va constitui cel mai rau scenariu. De fapt, aceasta ar insemna marirea armatei din Transnistria «.

Traducere: Doina Munteanu -Bucur
sursa: http://www.courierinternational.com/

2 comentarii: