joi, 16 septembrie 2010

MOLDOVA FARA FEMEI

"A fost odata ca niciodata pe un picior de plai, o mica imparatie falnica si fara egal in lumea intreaga. Imparatie, ca o gura de rai, cu paduri de smarald, rauri de lapte si miere, dealuri coline si vai manoase cu graine aurii si podgorii purpurii, vita de vie dulce ca nectarul coapte-n razele soarelui varatic, stranse cu grija in toamna bogata.

Si-n imparatia aceea, ziceai ca s-a coborat insusi Dumnezeu si a binecuvantat lumea de acolo cu un asa pamanut roditor, de-l puteai unge pe paine ca pe caviar, de negru ce era.

Asa minunatii si bogatii nemaivazute si rar intalnite nu gaseai in toata lumea, Si iata in acea gura de rai traiau barbati harnici, viteji si semeti care luasera de sotii cele mai frumoase femei de pe pamant, bune la inima ca zanele din povesti mandre si gospodine. Iar de se intampla, ca vreun drumet ratacit sa treaca prin mica imparatie, ramanea fermecat de mandria si bogatia locului si nu-i venea a crede ceea ce vedea, asa ca zabovea vreme indelungata de uita pricina drumetiei lui. Si era primit cu draga inima si ospatat in toata imparatia, in fiecare casa care-i era dat sa o vada.


Aici zilele se scurgeau lin, de era sarbatoare sau zi de truda. Si acei barbati falnici si femei frumoase incingeau niste hore de ardea pamantul sub picioarele lor si tot nu se saturau de horit. Iar lautarii nu se mai opreau din cantat toata noaptea cat tinea sindrofia. Vinul si bucatele curgeau ca din garla, iar veselia era nemarginita. Si lui Dumnezeu ii crestea inima de bucurie ca o paine calda, cand vedea acesti oameni harnici. Ii erau tare dragi pentru cumintenia, bunatate si smerenia lor, asa ca le punea mina pe crestet si-i binecuvanta cat era ziulica de lunga.

Insa intr-o zi, s-a abatut o mare napasta peste acesti oameni buni, de raurile au inceput sa sece, padurile sa arda, granele sa se usuce, pamantul sa crape etc. Barbatii de necaz s-au cufundat in delasare, iar acele femei frumoase si bune la inima, din disperare au lasat casele pustii si copii-n lacrimi, si-au plecat in alte regate sa se inrobeasca ca sa-si salveze imparatia… “

*****************************************************************************************

Moldova e in prag de catastrofa demografica, are un viitor incert si statistici cutremuratoare in ceea ce priveste, mai ales migratia moldovencelor. Profesoare, actrite, doctorite, filologi, redactori, florarese, postarite etc, toate fac munci umilitoare pentru binele familiilor lor. Sunt dispretuite acasa de unii si aratate cu degetul de altii, ca cica spala closeturile. Imbraca haina umilintei in fiecare zi , atunci cand fac acest lucru in casele italienilor, grecilor, portughezilor, spanionilor, fireste gandindu-se cu amaraciune la cine au fost candva. Totusi, isi castiga viata onest.

Sunt sclave in strainatate si in Moldova, pentru ca varsa bani castigati in bugetul de stat din remitente. Toti acesti bani sunt varsati pentru consum (servicii si bunuri de calitate moldovenesca la preturi europene), caci afaceri fac doar barbatii intr-un stat corupt ca Moldova … iar ele nu mai au loc si pe deasupra ... e riscant.

Am sa va spun din experienta mea de jurnalista ce-am vazut. De fiecare data, cand mergeam la internat (asta se intampla de cele mai dese ori de Anul Nou si de Sfintele Paste, cand vreun inalt demnitar cu stomacul plin isi aducea aminte de orfanii tarii ). Fiecare al 4-lea copil imi spunea ca mama lui e plecata « la Italia ». Altii aveau si frati tot plasati in internate. Ai cui sunt acesti copii? Numai ai femeilor ?

Am sa va spun ce vad in jurul meu. Vad o mama care lucreaza 12 ore pe zi sa-i plateasca feciorului taxa de studii. Sa-l faca vames si sa aiba casa in coasta Ialovenilor. Feciorul nu a devenit vames, a studiat prin baruri, night cluburi, platind mita la profesori pentru examene. Femeia i-a luat masina, ultimul strigat, ceas scump, computer, i-a platit si un post la vama numai ca feciorasul ei sa fie in rand cu lumea. Nici la vama nu i-a placut, asa ca femeia a mai scos cam 4 mii de euro sa-l aduca in Italia. Ajuns in Italia, dezamagit ca nu devenit om mare s-a apucat de baut.

Vad o batrana care si-a intretinut din pesia ei feciorul de 4 decenii pana s-a stins din viata tot de grija lui, astfel privandu-se de medicamente si tratamente pentru ca cel din urma a stat mai mult pe cuptor, decat a muncit.

Vad moldovence tinere care s-au casatorit cu straini, nascand copii sanatosi si ridicand demografia altor state. Acel micut pe nume Roberto sau bebeta Francesca, carora le curge-n vene sange moldovesc, dar care, cu siguranta, nu vor reveni in Moldova. Cine o sa munceasca ca sa aveti pensii la batranete ?

Vad o alta biata femeie purtata 6 ani de zile prin judecatile statului Republica Moldova de fostul sot pentru partajul averii. Vad dispretul si lacomia judecatorilor corupti si avocatilor escroci care profita de necazule ei. O vad venind cu primul avion spre Moldova, deoarece copiii i-au fost dati afara din casa care e si a ei de fostul sot(tatal lor)si cativa politisti incuiati la minte.

Vad o batrana italianca insotita la plimbare de o tanara moldoveanca. Cu ochii infundati in globuri si uscati de lacrimi, ea se gandeste la mama ei proaspat inmormantata, pe care nu a reusit sa o plimbe si sa aiba grija de ea, asa cum o face cu doamna italianca. La inmormantare, a bocit-o la telefon, pentru ca sta ilegal in peninsula si nu a putut veni acasa.

Vad o alta moldoveanca, care-l face pe ginerele ei gospodar. Spala podele in Italia ca sa-I cumpere ginerelui automobil, ca apartament deja i-a luat. Sa-I ajute si cu niste bani, caci are si un nepotel, si cum salariile sunt mici in Moldova … Nu are cine sa-i spuna, HOOOOOOOOOOOOOO, femeio ajunge !!! Ginerele nu e oligofren, fata ta nu e minora, ajunge sa-i cari in spate ! Mai traiesti si pentru tine ca nu esti eterna. Du-te la un spectacol, cumparati o rochie, ia-ti o vacanta si calatoreste.

Cui ii pasa de aceste femei ?

Morala: intr-un stup de albini, daca regina moare, mor toate albinele.

Nu va ucideti femeile de linga voi !!!