miercuri, 21 ianuarie 2009





Grigore Vieru a plecat la Dumnezeu

Cu sufletele încărcate de durere, îndoliați ca și cei de acasă, basarabenii stabiliți la Paris, din departare, l-au petrecut spre eternitate pe Luceafărul poeziei basarabene Grigore Vieru. La Biserica Ortodoxă Română din Paris, părintele Iulian Nistea a oficiat o slujba de pomenire, unde cei care l-au iubit pe maestru s-au rugat într-un cuget pentru odihna sa de veci. Portretul lui Grigore Vieru a fost plasat pe pedestalul central, în fața altatului, în loc de icoană.

Urmăriți imaginiile de la parastas.








O tăcere grea și funebră chiar și la o distanță de 3000 de km de casă. Grupul de basarabeni și români, printre care intelectuali, studenți, masteranzi, dar și simpli admiratori ai poetului au venit să se solidarize cu durerea miilor de moldoveni de acasă.

Violeta Grițcan, masterandă în istorie

"Eu ca și sute de mii de basarabeni fac parte din generația "Albinuța, acei care au crescut cu această carte. Este cartea,din care mulți dintre noi au învățat literele și care ne-a adus până în inima Europei, aici la Paris, în această seară,pentru un omagiu atât de trist, dar pentru care avem o datorie morală."

Ana M.

"Pe Grigore Vieru l-am iubit și în copilărie, în prezent,și cu siguranță îl vom iubi în continuare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească."


Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, prezentă la eveniment, i-a dedicat poetului un recital comemorativ, evocându-i destinul dramatic. Grigore Vieru a trecut prin orarea războiului, care i-a răpit tatăl. A suferit foame. Viață poetului a fost și soarta mai multor generații, regăsită în poezia sa, în perioda când, pentru asemenea scrieri risca-i să fii deportat în Siberia, a menționat scriitoarea. Înzestrat cu o sensibilitate spirituală extraordinară, Grigore Vieru și-a prezis conjunctura morții sale, care a avut loc sub semnul Eminescu.


LUCREȚIA BÂRLĂDEANU, SCRIITOARE: " Printr-o intuiție tragică, extraordinar de dureroasă, poetul Grigore Vieru presimțea acest final la fel de tulburător în poezia sa care se numește "Legământ" care, parcă ar fi scrisă pentru această tristă zi. "Stiu: candva, la miez de noapte,//Ori la rasarit de Soare,//Stinge-mi-s-or ochii mie//Tot deasupra cartii Sale.//Am s-ajung atunce, poate,//La mijlocul ei aproape.//Ci sa nu inchideti cartea//Ca pe recile-mi pleoape.//S-o lasati asa deschisa,//Ca baiatul meu ori fata//Sa citeasca mai departe//Ce n-a reusit nici tata.//Iar de n-au s-auza dansii//Al stravechii slove bucium,//Asezati-mi-o ca perna//Cu toti codrii ei in zbucium."


Grigore Vieru a mai fost promotorul românismului în Republica Moldova.

LUCREȚIA BÂRLĂDEANU, SCRIITOARE:"Prigonit, încolțit, de multe ori neînțeles, dar cu o demnitate și o forță extraordinară, înzestrat bineînțeles cu un har dumnezeiesc, Grigore Vieru a purtat de-a lungul atâtor ani această torță alături de prietenii săi, Ion și Doina Aldea Teodorovici, care au dispărut și ei într-un misterios accident. Au purtat această dragoste pentru frații lor români, care nu au înțeles întotdeauna această jertfă, această dorință de apropiere..."


După sesiunea comemorativă, grupul de basarabeni au depus flori și au aprins lumânări la monumentul lui Mihai Eminescu din Paris. Simbolic, potretul lui Grigore Vieru a fost pus la picioarele lui Eminescu, căruia i-a consacrat creația sa, omagiindu-l chiar și înainte de moarte sa.



marți, 20 ianuarie 2009

Moldovenii din străinătate își iau rămas bun de la Grigore Vieru!

Grigore Vieru este deplâns și la Paris. Îndoliați, căteva zeci de basarabeni, români stabiliți în Franța, studenți moldoveni, intelectuali, dar și simpli admiratori ai regretatului poet se vor ruga pentru sufletul lui. În ziua funerariilor, la Biserica Ortodoxă Română din Paris, orele 19, va fi organizată o slujba de pomenire pentru odihna de veci a celui ce a reprezentat și rămâne a fi sufletul și pilonul poeziei basarabene. Slujba va fi însoțită de o masă simbolică unde nu vor lipsi potrivit tradiției creștine, cozonacii și vinul roșu. Cei câțiva zeci de basarabeni vor aprinde lumânări și vor depune flori la potretul lui Grigore Vieru. După ceremonia religiosă, se va desfășura un cenaclu literar, unde vor fi recitate poeziile marelui poet. La eveniment, va fi prezentă și scriitoarea basarabiană, Lucreția Bârlădeanu care îî va aduce un ultim omagiu.

Grigore Vieru va fi înmormântat astazi la cimitirul central din Chișinău lângă locul de veci al poetului și prietenului său Ion Vatamanu.

ZI DE DOLIU PENTRU TOTI ROMÂNII!!!


S-au uscat până și florile de gheață,

Iar iarna a incetat să mai respire.

Te-ai stins și ai plecat spre Ceruri,

Lăsându-ne cu sufletele sfâșiate.


În rugăciuni și cu durere întreg poporul te deplânge,

Încă un geniu a plecat, încă o stea a mai căzut.


Și-a îmbrăcat sărmana Basarabie vesmintele-i cernite

În doliu este …

La zbucium și durere condamnată …

Grigore, Mireasa ta rămâne văduvită,

Iar Mama Românie pustiită!


Tu le- ai cântat în poezie cu credință

Le-ai șters lacrimile necontenite,

Le-ai alinat durerea neplânsă,

Și le-ai trait supliciile răscolite,

D-un secol întreg vitregit.

Cu pietate, le-ai împărtășit destinul răstignit .


Grigore, neinfricat, ți-ai privit-n ochi dușmanii,

Ne-ai trezit mintea aburită de calomnie și minciuni.

Și adevarul ți-a fost sfeșnic,

Iar dupa moartea-ți regretată rămâne veșnic

Și un inconstestabil testament.


Tu ai unit poduri ce demult au fost arse

Și ne-ai trezit la limbă și alfabet latin,

Reaprinzndu-l pe Eminescu in inimele noastre.


Adio Tata al poeziei,

Adio suflare românescă pe pământ Basarabian,

Atinge calea nemuririi,

Inconsolabili, in urma-ți ai lăsat un fiu și un popor orfan.

luni, 19 ianuarie 2009

Grigore Vieru deplâns la Paris


Mâine, la Paris câteva zeci de români vor aduce un ultim omagiu sufletului și pilonului poeziei basararabene, Grigore Vieru . La Biserica Ortodoxă Română din Paris vă fi organizată o slujbă de pomenire, unde se vor ruga pentru sufletul marelui poet și vor deplânge pierderea-i imensă.

Inima poetului a incetat să mai bată duminică noaptea, din cauza unui stop cardiac.

Potrivit specialiştilor, Grigore Vieru a suferit multiplele traumatisme în urma accidentul rutier care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, la ora 01.30, pe drumul R-3, Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, impactul s-a produs, cel mai probabil, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a vitezei sporite.

Poetul va fi inmormântat mâine la cimitirul central din Chișinău.