sâmbătă, 16 aprilie 2011

SC. 56 (PARTEA I)

Ma chinui de ceva vreme sa tratez acele amintiri vagi care-mi scapa printre degete. Ma tot chinui sa le coagulez in reflectii obiective si intr-o scriere inteligibila. Bizar e ca organismul meu are o reactie total adversa la institutia respectiva, scoala nr. 56. Devin amnezica, creierul se blocheaza si refuleaza undeva in matele incostientului acele clipe de teribil naufragiu al unui sarman pelerin, al adolescentului din mine prea fraged si prea fragil de atunci. De fapt, ori de cate ori eram obligata sa fiu in preajma acelei scoli sau ma aflam in sediul aceleia aveam nevoia stringenta sa–mi eliberez intestinul gros … (efectele adverse ale studiului de carte din 56)

Multi imi vor spune indiferent de experienta, amintirile de scoala si liceu sunt cele mai frumoase. Pe dracu, a fost un fel de temps de troubles de ma vie, un fel de tranzitie de dupa o catastrofa, care nu se mai sfarsea. O fosta prietena, o fosta colega, de fapt o insotitoate de bord in acea nefericita experienta, imi zicea : « Doina, parca am trecut printr-un lagar de concentrare !». Si are dreptate.

Venirea mea la 56 se datora mamei mele, care hotarase sa ma transfere din cartierul nostru in centru , intr-o prestigioasa institutie de invatamant mediu, reiesind din reusita mea scolara foarte buna (luasem locuri de frunte la olimpiadele de limba romana, istorie si biologie.) Transferul l-am suportat foarte greu. Din top am ajuns printre randurile mizerabililor detestati, pe de o parte de colegi si ignorati de profesori. Ma retrasesem in mine, si ma condamnasem la o mutenie de mormant.

Daca la liceul N.Iorga eram o clasa cat de cat omogena, avand parinti majoritatea intelectuali, la 56., majoritatea colegilor venisera cu velietati din liceul Mircea Eliade, iar parintii elevilor erau din toate clasele sociale : parveniti, bucatarese, vanzatoare, noii imbogatiti etc. Si asistam la inceputul procesul coruperii profesorilor. Se dadeau adevarate campionate de linge-n cur intre parinti. Or, e stiut ca-n lumea asta cunostintele nu se cumpara si cu de-a sila nu se da. Stiu ca e greu pentru un prof sa existe din mizerabila lui leafa, dar nici nu pot sa fiu de acord cu actiunele lor. Profii, au ramas cu mentalitatea planurilor cincinale : mult dar calitate proasta. Iar banii i-au corupt intr-atata incat au uitat ca misiunea lor e de-a fauri viitorul si s-au transformat in schiloditori de minti si suflete, scotand pe banda rulanta la fiecare absolvire : niste semialfabeti frustrati. Bineinteles, statului ii convine, e mai usor sa guvernezi prosti, decat niste culti rebeli.

va urma...

9 comentarii:

  1. Mircea Eliade :) Colegii de la "Eorga" ori ca nu sunt toti din familii de intelectuali, ori pana acu inca au ceva deosebit in suflet pentru ex colegii sai. Pana la urma conteaza sa fim toti oameni si nu doar sa fim dar sa si ramanem fara agresivitate, pentru ca noi basarabenii foarte mult iubim sa "zgaraim" cu limba...de asta am fost suntem si vom fi buni. Intrebare catre autoare - copii bucatareselor, vanzatoarelor - daca intelectual au fost sunt pot fi mai presus cu un cap decat cei ai pretinsilor intelectuali? Trebuie tratati in asa mod? COnteaza cine esti tu in sine insuti dar nu ce parinti ai ce bunei......toti de la pamant am venit si in pamant vom merge.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e vorba ca fostii colegii de la X sau Y institutie imi sunt mai aproape de suflet sau ba. Nu inteleg de ce ai scris Iorga eronat si l-ai mai pus si-n ghilimele. E vorba de practicile din sc. 56, pe care le denunt. Tocmai de la acele bucatarese si vanzatoare care se credeau in timpul penuriei buricul pamantului, pentru ca iti faceau rost de nu stiu care marfa si bucata de carne, a pornit tot dezmatul si coruperea profilor, medicilor etc. Vroiam sa parvina, neavand pentru asta stofa. Copiii acestor vanzatoare sau bucatarese, nu sunt nici mai prejos, nici mai presus decat copiii intelectualilor. Faptul de a te cultiva e o chestie pur individuala. Referitor la agresivitate, nu cred ca e cazul acestui text de a vexa, ci de a ilustra un fenomen, iar daca te-ai simtit vizata e problema ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce "EORGA" am scris asa pentru ca am subliniat starea literara a pretinsilor intelectuali care nu scriu MIRCEA ELIADE ci ILIADE. In fine nimeni nicicum nu se simte si nici vizata. Stii Doinita un laureat al premiului nobel a spus o data si corect a spus-o "Inteligent este omul care stie cum sa castige bani nu care are 1-2-3 studii superioare", ce folos sa te pretinzi intelectual si sa fii sec ca rost in societate. La noi in tara cu regret multa lume s-a pretins a fi numita intelectuala si atunci si acu. Pot sa zic o chestie in clasa atunci am simtit pe propria piele discriminare si cum cineva era privelegiat chiar preferential pot da si nume. Insa cred eu nu e in aceasta explicatia de unde parvine aceasta intentie si slabiciune mocirloasa de a lua mita......e in sangele nostru filtrat de epoca veke URSS-ista. Unde s-a inaltat cuvantul si expresia BLAT - raikomovistii cu pile.. Pentru ca traind in occident resimti din start aceasta diferenta. Putini dintre moldoveni sunt si vor ramane tari, foarte multa cenusha cu parere de rau care arde degeaba si putini copaci care vor muri in picioare.

    RăspundețiȘtergere
  4. M-as bucura daca ai iesi din anonimat si ti-ai semna postarea, iar daca ai mai da si nume ar fi perfect.

    RăspundețiȘtergere
  5. Te indemn sa iesi din anonimat, cat de misterioasa nu ar fi fost intriga nu e echitabil sa ma tragi de limba, atat timp cat tu stai ascuns(a), kolega!

    Postarea ta nu am publicat-o, pentru ca ai dat nume si asta te-ar compromite. Stiu ca lucrurile stau mai rau in licee, acum adolescentii fac sex in grup si alte grozavii.

    Poate altora le-a fost bine in 56, mie nu. Detestam aproape totul, pentru ca era promovata non-valoare, fudulia, aroganta, cruzimea, prostia, pentru ca profii erau superficiali si numai nu profi puteau fi numiti. Daca vrei aceasta postare e ca o descatusare, ca o condamnare a lucrurilor urate care mi s-au inatamplat la 56, pe care am considerat de cuvinta sa le public.

    Imi aduc aminte cum o colega scoasa la tabla, venita de la Mircea Eliade nu stia unde se afla Italia pe harta, si cum toata lumea ii soptea ciobotica, iar o cauta in Africa.

    iata adresa mea de mail, daca tot te decizi sa iesi din anonimat: doinamunteanu03@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite mult stimata Doina sincer foarte mult apreciez ca ai asemenea postare..chiar o apreciez pentru ca e vulcanic de sincera. Pot zice altceva, stii uite mai multa lume poate sa citeasca dar firea moldoveanului e mai ascunsa, el pe forum poate fi si Vlad Tepes dar in strada soricel sau purice..ideea e alta eu pot sa ies la rampa, dar in anonimat scoti cu adevarat ceea ce fierbe din tine esti tu bravo ca nu esti anonima dar..o sa starnesc ura..si cearta insa ca sa pastrez intriga discutiei raman totusi de parerea ca anonimatul deocamdata ar fi mai aprins. La email iti voi arunca eu ideea cine sunt fii pe pace dar aici raman sa insist ca ar fi mai vesel sa raman anonim(a). Oricum raman de parerea ca prea gresiv iai luat pe toti de la Eliade, nu am nimic cu acest Liceu dar iti repet uscaciuni si tontalai au fost sunt si vor fi peste tot. Stii imi zicea cineva facand studii in Toulouse nu stiu daca am scris corect unde la GEOGRAFIA ECONOMICA MONDIALA un francez care se declara marele destept nu stia sa arate Antarctida si o cauta prin asia...nu trebuie de judecat mereu prin huidite mici de deviere a nestiintei.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai, eu ti-am sugerat sa-mi scrii pe adresa de mail, cu cine am onoarea sa discut... nu am sa-ti divulg identitatea;)))))))))))))) stiu ca sunt peste tot oameni neinitiati... am dat si eu un exemplu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Stie cineva pe unde e soacra mica? merci anticipat.

    RăspundețiȘtergere