luni, 28 martie 2011

:(


Ingrozitor ! De curand, in Moldova se omoara simplu si tacut si la putini le pasa. Buletinele de stiri s-au transformat in odioase cronici de crime : « Doi tineri s-au sinucis la Seliste » ; « un tanar mort in fata blocului in care locuia » ; « Crima sau suicid?, Sezonul sinuciderilor? » ; « Un barbat s-a aruncat de pe viaductul din Chisinau ».
Moldovenii se crucesc o data, ca mai apoi sa-si vada indiferenti de cotidianul lor, de grijele lor. Formatorii de opinie din mass-media moldoveneasca, mai ales cei de la TV (ca multe mai sunt pe metru patrat !), producatorii, realizatorii, animatorii de emisiuni cu problematica sociala nu au consacrat un 5 minute acestui fenomen. Chiar daca au un subiect fierbinte si stringent de dureros si ingrijorator, chiar sub nas, ori nu-i inspira, ori nu le aduce raiting, ori nu le pasa, ori se fac ca ploua. Societatea civila tace si ea avand cu totul alte preocupari: drepturile homosexualilor, impartirea chilotilor politicienilor fumatori. Despre stat si asistenta lui social-economica, nu mai vorbesc . . . Se multumesc sa numere capetele sinucigase si sa le bifeze in statistici.
De unde atata lipsa de compasiune fata de semenii nostri ? Ce-i cu criza asta spirituala ? Cum a ajuns suicidul fenomen in Moldova, un popor destul de religios, judecand dupa procentul de incredere acordat bisericii? De ce Biserica TACE si nu-si ajuta enoriasii in prag de disperare? In schimb, dupa moarte, stie cum sa-i pedepseasca (ma refer la neoficierea slujbei pentru sinucigasi)! De ce comunitatii, vecinilor, apropiatilor nu le pasa? Cati oameni isi pun capat zilelor in afara Chisinaului ? In alte localitati din Republica? Unde sunt asistentii sociali, psihologii? De ce atat de multi tineri ajunsi pe culmele disperarii care au toata viata inainte decid sa o curme si inca atat de crunt ? Unde va sunt expertii, Domnilor formatori de opiniei ? De ce TACETI ?

2 comentarii:

  1. Drept spui Doina. Eu priveam intr-o seara o emisiune la PRO TV cu drepturile homosexualilor. Doamna invitata (parimise Fonari) se indigna pe dreptatate fata de un preot invitat: "Avem atitea bisereci pe metru patrat in Chisinau si nu sunt scoli duminicale, nu este comunitate, biserica numai numara banii si pedepseste enoriashii. Taxe la biserici nu ar trebui sa fie. Dar pentru nimeni nu-i secret ca te duci si trebuie sa platesti pentru orice slujba "taxa"" Ce fac ei cu banii astea? Clar ca buna ziua! Se imbogatesc. E pacat sa zic asta, mai ales in post dar am prins asa o ciuda pe preotii astea care "stiu cum trebuie sa fie" dar nu le pasa de nimic, si TAAAAARE se indigneaza de homosexuali, de perechi ce traiesc in pacat, pe "sexul pentru copii", de Codul Da Vinci, etc. Da unde era biserica cind copilul de un an jumate a fost ucis in batai, unde era biserica cind fetita de 2 ani a fost violata? Unde e spiritul comunitatii? Da lasati in pace homosexualii, ginditi-va mai bine cum sa ajutati femile batute in familii, copii care sunt pe strada, femile trafictate, tinerii care sunt la capatul disperarii. Mai in scurt nu mai pot sa ma uit la nedreptatile care se fac. Si mii sila de hipocrizia pe care zilnic o vad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va dau dreptate. Din pacate, si preotii s-au molipsit de consumism si ii intereseaza doar cele lumesti. Ba mai mult, uitati-va la fetele lor(asa zise bisericisti), la trupurile lor obeze si mutrele buhaite, care pietate?????? Unii au mutre de criminali, Dumnezeu sa ma ierte. Pacat ca nu-si folosesc acele instrumente (slujbe, sfantu maslu)pentru a salva sufletele ratacite. Eu va dau alte exemple: De ce biserica tace, in cazul preotilor din italia, care au acostat si au amenintat o prostituata romanca, sau cazul cu preotul care a inecat un bebelus botezandu-l. Din pacate, biserica nu mai e ceea cea fost inainte si valorile pe care le propaga s-au schimbat.

    RăspundețiȘtergere