După ce drama copiilor moldoveni abandonaţi de părinţi, plecaţi în străinatate a fost prezentată publicului european în filmul «Arrivederci» realiazat de Valeriu Jereghi, la Paris apare un nou documentar despre traficul de fiinţe umane din Republica Moldova. Filmul „Trafic ” al realizatoarei franceze Yvonne Debeaumarche a fost difuzat săptămâna trecută la televiziunea franceză „ARTE”.
Pelicula propune telespectatorului o scufundare halucinantă în una din ţările – sursă a traficului de fiinţe umane – Moldova, cea mai săracă ţară din Europa.
Într-un sat mic din Nordul Moldovei, Lucia, o asistentă socială vine în ajutorul victimelor muncii forţate, care anterior au fost traficaţi de către conaţionalii lor din satul vecin .
Stela Rotaru lucrează la Organizaţia internaţională pentru migranţie din Chişinău, capitală Republicii Moldova. Datorită eforturilor acestei organizaţii, în fiecare an zeci de victime ale exploatării sexuale sunt repatriate în ţară.
Într-o închisoare pentru femei Antonina, o tânără de 21 ani, ea însăşi o fostă victimă al traficului de oameni a fost condamnată la 7 ani de detenţie pentru că a traficat o altă tânără.
Mihai în vârstă 15 ani, a fost vândut de propria mamă, la numai 6 ani unei reţele de organizaţii care satisfacea astfel de solicitări.
Această investigaţie jurnalistică oferă cuvântul victimelor. Totodată „ taie Moldova cu bisturiul”, pentru a putea înţelege ce reprezintă o ţară-sursă a traficului de oameni.
O fostă republică sovietică, Republica Moldova este una din cele mai sărace ţări din Europa. Aproximativ 700 000 de persoane din totalul populaţie de 4,3 milioane de locuitori au emigrat peste hotare în speranţa unei vieţi mai bune. Sarăcia, visul de a pleca în altă ţari , corupţia sunt realităţi specifice acestui teritoriu, unde prosperă comerţul de oameni, încă de la sfărşitul URSS-ului.
Traficul de fiinţe umane este unul din cele mai rentabil comerţ din lume după cel de droguri şi de arme. De la prostituţie până la contrucţii, numeroase sectoare sunt alimentate de aceste reţele avantajoase de comerţ din inima Uniunii Europene. Filmul relevă amploarea activităţii criminale care se desfăşoară nestingherit chiar sub ochii noştri şi pe care nimeni nu o vede.
Urmăreşte documentarul "TRAFIC", în câteva zile pe blog.
Astept filmul. Cand il vei posta?
RăspundețiȘtergere