miercuri, 12 ianuarie 2011

EPISTOLA CATRE MOLDOVENI

Ma amuza copios articolele despre asa-zisii emigranti moldoveni. Jurnalistii din Moldova cand nu au despre ce scrie, scriu despre bietii emigranti moldoveni si le plang de mila, varsa rauri de lacrimi la gandul cat de rau le este conationalilor lor inafara.

Ma irita la culme dezmierdarile lor care practic au ajuns insulte; emigranti, migranti, gastrabaiteri si ma nedumereste ura asta pizmasa si fara margini a cetatenilor moldoveni aflati in muma patrie fata de noi cei dinafara. Or, e paradoxal lucrul asta, pentru ca tot din mila emigrantilor si pe spinarea lor traiti, caci daca nu ar curge banisorii din strainatate, subreda economie a Moldovei s-ar prabusi si populatia ar muri de foame.

Jurnalistii, la sfarsitul perlelor lor jurnalistice conchid grav : Tot e mai bine acasa ! NU NE MAI DEPLAGETI FRATILOR !!! In secolul XXI, in era globalismului, cand atata se vorbeste de mondialism, chiar nu vreau sa stau intr-un stat inchisoare, care mai mult decat Ucraina, Rusia, Romania, Turcia si Bulgaria nu-mi permite altceva sa vad. Vreau sa-mi largesc orizonturile, sa cunosc alte culturi. De ce ar trebui sa-mi reduc papile gustative la salat’ Olivie’ si «sileotka » ? Cand in lumea asta este atata diversitate.

De ce trebuie sa-mi planga de mila un vai-de-el de jurnalist care scrie titluri inepte gen : « Verona reconstruita de moldoveni ». Ma intreb de cand geniul moldovenilor in arhitectura a cucerit Verona milenara? Asa sunt de prosti italienii, incat sa-si darame edificile lor (unele dateaza inca dinainte de Chr.) in stil baroc sau stil renascentist inscrise in patrimoniul Unesco. E tare greu sa faci click pe wikipedia si sa vezi ce-i cu Verona asta. Sau e si mai greu sa vezi in DEX, semnificatia verbului « a reconstrui », ca poate totusi e mai potrivit « a renova ». Or, alte titluri trasnite « Un moldovean invata italienii sa faca pizza ». De rasul gainilor, de cand au ajuns moldovenii sa o invete pe mama pizzai si tuturor pastelor sa faca pizza mai bine la ea acasa.

Oameni buni, moldovenii nu doar spala podelele si le tin babelor si batranilor italieni, francezi intr-un cuvant europeni, de urat, dar sunt care studiaza, lucreaza, isi cumpara imobile, calatoresc, nasc, isi duc copiii la scoala, platesc impozite unui alt stat si beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii UE. Intr-un cuvant TRAIESC !!! Sunt rezidenti ai altui stat si asteapta cetatenia. Cei care muncesc cu babe, pe santier, de ce sa le scuipati in fata si sa-i tratati ca pe gunoaie, ca uite spala fundul la babe si vai de ea e o biata menajera !!!. Si astia muncesc, NU FURA !!! A munci nu e rusinos. Si strainii sunt mai toleranti cu ei decat voi, cei ramasi acasa. De bietii migranti isi aduc aminte la alegeri, numai politicienii cand le trebuie voturile lor. In rest, sunt persoane NON-GRATA in tara lor!

Sunt moldoveni care nu au plecat de saracie, dar in cautare de perspective, de orizonturi noi, pentru o viata mai buna, pentru un viitor mai promitator, pentru un viitor mai bun copiilor lor. Si nu are nimeni dreptul sa le scoata ochii, ca-i bai, ca nu-s patrioti. La ce-mi serveste patriotismul ? Cand esti tratat de sclav, fiind inafara si adugand bani in tara, iti mai scuipa si-n fata. Cui sa-i fiu patriot ? Unor politiceini corupti ? Dinafara, per ansamblu, se vede mai bine cum arata Moldova pe glob. De ce ar trebui sa platesc pe sercivii de proasta calitate sume exorbitante de bani ? Pe produse care nu-si justifica costul ?

Moldova e o tara a speculantilor, unde toale din turcia se vand la preturi europene. Moldovenii au ajuns sa plateasca aceleasi preturi pentru produse si servicii ca si-n UE, numai da, calitatea e alta. Vedeti oameni buni, ca imbogatiti o anumita clica si va saraciti pe voi.

Moldova a devenit o destinatie exotica. De 1000 de euro, mai bine vad Taj-Mahal-ul din India sau ma bronzez in Republica Dominicana, si-mi dezmierd privirea cu turcoazul Oceanului Atlantic sau imi moi fundul in marea Caraibelor, decat sa vad saracia Moldovei, vamesii cu mutrele lor tupeiste, frecandu-si mainele in speranta vreo unui chilipir.

Nu le mai plangeti de mila bietilor migranti moldoveni !!! Ganditi-va la faptul ca Moldova se depopuleaza. Ganditi-va mai bine la cine va vor plati pensiile la batranete. ? Ce se va intampla cand remitentele vor scadea ? Ganditi-va ca pleaca cei mai buni, cei mai rezistenti ! Pentru ca tendinta e asta, multi « migranti » se vor stabili definitiv in tara gazda

Ma irita intrebarea : Da de ce nu veniti voi cu idei inovatoare acasa ? Sa ridicati din paragina Moldova ? De ce nu faceti investitii in Moldova ? Raspunsul e foarte simplu, pentru ca nu ai cu cine, nimeni nu vrea si nu te asculta. Pentru ca nu exista justitie. Te poti trezi in Moldova, tara minunilor, peste noapte fara casa, masina, si chiar fara afacere. Deorece, vreau pentru copilul meu o scoala mai buna, nu unde, se vand cunostintele la kg si se pun note dupa grosimea portmoneului, profesia parintelui sau dupa campionatul parintilor "linge-n-cur", unde nu trebuie sa mituiesc medicii pentru ingrijiri medicale elementare etc. Si apoi in cea mai saraca tara din Europa avem cei mai fuduli oameni din lume. De ai impresia ca ai de-a face cu cine stie ce mari personalitati care au luat premii Nobel, poate efectiv pentru prostie. Aroganta asta si fitele astea de doi bani, intrecerile astea socialiste de la nunti, cumatrii:cine are bani mai multi?Cine are masina mai luxoasa?, case mai colorate si etajate, ma scoate din pepeni. Extravaganta tipatoare si exhibitionismul smintit al papuselor noastre mai ales prin cluburi, barurile, pub-urile ma deprima, sincer.

Imi iubesc, mama, bastina, raul, fantana si nucul din gradina bunicilor, casa, prietenii ramasi acasa, huma si toamna Moldovei, Dorul, Doina, pe Vieru, pe Doga, pe Druta, pe Biesu si multe alte lucruri si oameni minunati pe care le are Moldova si niciodata nu voi uita de unde vin si ce sange curge in venele mele, dar haideti oameni buni sa fim mai buni, mai toleranti, sa ne deschidem orizonturile. Haideti sa invatam cuvantul SOLIDARITATE!

7 comentarii:

  1. Imi place. N-am stiut ca sintem 'sarmanei' acei care au plecat.
    Si eu cind am fost acasa acum 2 ani m-am mirat de exhibitionismul pe strada. Cel mai socant a fost cind am vazut ca te trateaza dupa cantitatea de aur care porti(sau nu). E trist dar Moldova 'gura de rai' nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  2. De faza cu aurul nu am auzit.Mda, no comment.Imi aduc aminte de mama cand saluta vanzatoarele, atunci cand intra in magazin, se uitau la ea de parca ar fi o martiana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faza cu vamesii e tare, ii detest, daca as putea sa-i strang manunchi si sa matur cu ei aeroportul...

    "Prostului nu-i sade bine daca nu e fudul" - cam asta ne caracterizeaza pe noi si pe cei din tarile subdezvoltate (ori in "curs de dezvoltare" cum erau numite daca mai tineti minte, numai ca nu stiu in ce sens se dezvolta ,ca asa si nu mai ajung sa fie dezvoltate). Am primit si eu unele "observatii" referitor la incaltamintea mea comoda chipurile umblu in "hopa-hopa", mi s-a facut "observatie" ca nu port diamante...
    Ultima data am fost la o nunta in Moldova acum 4 ani si am ramas socata cand m-am asezat la masa si pe fiecare farfurie in loc de servetel am gasit un plic cu numele invitatilor pt "donatii" ca apoi mama tinerilor casatoriti sa faca comentarii ca cica nici de un apartament n-au castigat tinerii. Cica cheltuielile au fost enorme, eu mi-am achitat deplin consumatia (mi s-a spus in prealabil cat face,cred ca intentionat) si am mai si daruit tinerilor "samanta de bani" s-o inmulteasca, nu m-am gandit ca trebuia sa le dau roada gata cultivata...
    Valorile se cultiva, nu le poti baga pe gat nimanui.
    Da, mai sunt si asa tipi carora le e jena sa mearga cu troleibuzul, dintre toate tipurile de transport in comun "marsrutca" e considerata "chic" la noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza cu roada e tare. Comparatie e super!!! Ai o subtila capacitate de exprimare.

    Nuntilor moldovenesti trebuie dedicat o postare aparte. Din fericire, nu prea am avut ocazie sa fiu la astfel de festivitati. E asa moldovenii o percep ca pe o afacere.

    Cat priveste "rutiera", chic nu as spune ca stai ca-n cutia cu sprote.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca o postare aparte trebuie de dedicat si inmormantarilor la moldoveni cu zestrea mortului cu tot. Si apoi nicidecum nu-mi pot explica cum poti sa chefuiesti la praznic dupa ce a trebuit sa ingropi persoana draga in pamantul rece si umed, sau si asta-i un "povod"? Daca de cheltuielile nuntilor te mai poti debarasa asa pur si simplu nejucand o nunta sau reducand-o la minumum atunci cu mortul, pazea fratilor, n-avem incotro, trebuie sa bem aghiazma, vrem noi ori nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. bun articol si cit de argumentat. citesc si ma gindesc la demnitarii pe care ii cunosc in persoana din timpul studentiei si care prin minune au reusit sa ocupe posturile cheie pe care nu le merita, ma gindesc ca poate poporul anume asa conducatori i-si alege, caci fudulia si invidia de pe timpuri merg alaturi cu prostia.ma intreb daca avem de gind sa lasam in trecut deprinderile medievale si oare nici chiar strainatatea nu ne va invata minte, caci si aici eviti unii "compatrioti", care string banii in sac sacrificindu-se in detrimentul omeniei. tin sa multumesc acelor voci iluminate, carora nu le este straina problema plaiului natal, caci noi sintem patriotii neamului nostru si nu ai feudalilor inzorzonati si ingimfati de care ride o lume intreaga si care ne fac sa rosim zilnic.

    RăspundețiȘtergere