




O tăcere grea și funebră chiar și la o distanță de 3000 de km de casă. Grupul de basarabeni și români, printre care intelectuali, studenți, masteranzi, dar și simpli admiratori ai poetului au venit să se solidarize cu durerea miilor de moldoveni de acasă.
Violeta Grițcan, masterandă în istorie
"Eu ca și sute de mii de basarabeni fac parte din generația "Albinuța, acei care au crescut cu această carte. Este cartea,din care mulți dintre noi au învățat literele și care ne-a adus până în inima Europei, aici la Paris, în această seară,pentru un omagiu atât de trist, dar pentru care avem o datorie morală."Ana M.
"Pe Grigore Vieru l-am iubit și în copilărie, în prezent,și cu siguranță îl vom iubi în continuare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească."
Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, prezentă la eveniment, i-a dedicat poetului un recital comemorativ, evocându-i destinul dramatic. Grigore Vieru a trecut prin orarea războiului, care i-a răpit tatăl. A suferit foame. Viață poetului a fost și soarta mai multor generații, regăsită în poezia sa, în perioda când, pentru asemenea scrieri risca-i să fii deportat în Siberia, a menționat scriitoarea. Înzestrat cu o sensibilitate spirituală extraordinară, Grigore Vieru și-a prezis conjunctura morții sale, care a avut loc sub semnul Eminescu.
LUCREȚIA BÂRLĂDEANU, SCRIITOARE: " Printr-o intuiție tragică, extraordinar de dureroasă, poetul Grigore Vieru presimțea acest final la fel de tulburător în poezia sa care se numește "Legământ" care, parcă ar fi scrisă pentru această tristă zi. "Stiu: candva, la miez de noapte,//Ori la rasarit de Soare,//Stinge-mi-s-or ochii mie//Tot deasupra cartii Sale.//Am s-ajung atunce, poate,//La mijlocul ei aproape.//Ci sa nu inchideti cartea//Ca pe recile-mi pleoape.//S-o lasati asa deschisa,//Ca baiatul meu ori fata//Sa citeasca mai departe//Ce n-a reusit nici tata.//Iar de n-au s-auza dansii//Al stravechii slove bucium,//Asezati-mi-o ca perna//Cu toti codrii ei in zbucium."
Grigore Vieru a mai fost promotorul românismului în Republica Moldova.
LUCREȚIA BÂRLĂDEANU, SCRIITOARE:"Prigonit, încolțit, de multe ori neînțeles, dar cu o demnitate și o forță extraordinară, înzestrat bineînțeles cu un har dumnezeiesc, Grigore Vieru a purtat de-a lungul atâtor ani această torță alături de prietenii săi, Ion și Doina Aldea Teodorovici, care au dispărut și ei într-un misterios accident. Au purtat această dragoste pentru frații lor români, care nu au înțeles întotdeauna această jertfă, această dorință de apropiere..."
După sesiunea comemorativă, grupul de basarabeni au depus flori și au aprins lumânări la monumentul lui Mihai Eminescu din Paris. Simbolic, potretul lui Grigore Vieru a fost pus la picioarele lui Eminescu, căruia i-a consacrat creația sa, omagiindu-l chiar și înainte de moarte sa.
S-au uscat până și florile de gheață,
Iar iarna a incetat să mai respire.
Te-ai stins și ai plecat spre Ceruri,
Lăsându-ne cu sufletele sfâșiate.
În rugăciuni și cu durere întreg poporul te deplânge,
Încă un geniu a plecat, încă o stea a mai căzut.
Și-a îmbrăcat sărmana Basarabie vesmintele-i cernite
În doliu este …
La zbucium și durere condamnată …
Grigore, Mireasa ta rămâne văduvită,
Iar Mama Românie pustiită!
Tu le- ai cântat în poezie cu credință
Le-ai șters lacrimile necontenite,
Le-ai alinat durerea neplânsă,
Și le-ai trait supliciile răscolite,
D-un secol întreg vitregit.
Cu pietate, le-ai împărtășit destinul răstignit .
Grigore, neinfricat, ți-ai privit-n ochi dușmanii,
Ne-ai trezit mintea aburită de calomnie și minciuni.
Și adevarul ți-a fost sfeșnic,
Iar dupa moartea-ți regretată rămâne veșnic
Și un inconstestabil testament.
Tu ai unit poduri ce demult au fost arse
Și ne-ai trezit la limbă și alfabet latin,
Reaprinzndu-l pe Eminescu in inimele noastre.
Adio Tata al poeziei,
Adio suflare românescă pe pământ Basarabian,
Atinge calea nemuririi,
Inconsolabili, in urma-ți ai lăsat un fiu și un popor orfan.
Potrivit specialiştilor, Grigore Vieru a suferit multiplele traumatisme în urma accidentul rutier care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, la ora 01.30, pe drumul R-3, Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, impactul s-a produs, cel mai probabil, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a vitezei sporite.
Poetul va fi inmormântat mâine la cimitirul central din Chișinău.